Till Enhörningen

Klosterträdgården del 3

Lena Ideström - ur Enhörningen 1988 årg 2 nr 1


Eftersom det aldrig funnits något kloster vid SKS trädgård har vi döpt om Klosterträdgården till S:ta Maria trädgård.


Nu när försommaren äntligen är här börjar en ny, intensiv period i "klosterträdgården". Tack vare den förhållandevis milda vintern ser alla växter ut att ha klarat sig fint.


Under vintern har vi i trädgårdgänget ägnat oss åt planering och åt lite studier kring de växter vi har. Tanken är att vi ska sammanställa en liten trädgårdsguide som besökare kan få ta del av. Vi har tänkt att kortfattat beskriva varje växt med uppgifter om ursprungsland, användningsområden, när/hur den kom till Norden osv.


Under Medeltidsveckan kommer vi att ha öppet för visning och i den mån intresse finns kanske vi kan ha öppet även innan dess. I trädgården finns faktiskt mellan 50-60 olika växter och vi tänkte börja presentera en eller ett par lite närmare i varje nr av Enhörningen. Den här gången tänkte jag skriva om åbrodden, en växt med mycket lång tradition som läke- och trolldomsört.


Åbrodden, Artemisia abrotanum, är en liten buskliknande växt med smala flikiga blad. Den kommer ursprungligen från länderna kring Medelhavet. Redan på 800-talet odlades den vid kloster i Tyskland och hit till Norden och veige kom den troligtvis med benediktinermunkarna. Dessa kom till Danmark redan under 1000-talet.


Åbrodd har ansetts bra mot en mängd olika åkommor, bl a har man ansett att den hjälper mot sömnlöshet, andnöd, hosta, gulsot, skyddar mot ormbett och ohyra.


Under medeltiden ansågs åbrodd också vara en mycket verksam trolldomsört. Dess doft skulle hålla djävulen borta och den brändes därför, åtminstone i Danmark, som rökelse i kyrkorna. Linné påstod att örten ger lust till okyskhet. Åbrodd ingick också, tillsammans med bl a lavendel och salvia, i de s k kyrkbuketterna.


Med hopp om en lång, skön och framförallt varm sommar, vill jag uppmana alla er som ännu inte sett trädgården att ta er tid till ett besök i sommar.


Till Enhörningen